Resepi Moist Chocolate Cake Kukus


I prefer steamed cake rather than oven baked because 
a. I think its moister.
b. No need to worry about your cake over baked / scorched / hangus thus no need to watch over time and temperature.


For the cake.
1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 cawan gula kastor
1 cawan Air
1 cawan susu segar
1 tsp vanilla essence
1 tsp soda bicarbonate
secubit garam
3 biji telur
1 ketul mentega

*kalau xda susu segar boleh tukarkan kepada susu pekat manis tapi hanya perlukan 1 cawan gula kastor.
*kalau xda mentega boleh tukarkan kepada 1 cawan marjerin. Kalau xda jugak boleh tukar kpd minyak masak/minyak jagung/minyak bunga matahari.

Ayak bahan-bahan kering dulu, tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik dan garam.
Pukul mentega dan telur sehingga kembang. Lepastu masukkan gula dan susu dan pukul lagi.
Masukkan bahan-bahan kering tu sedikit demi sedikit sampai la habis. Dan masukkan vanilla essence serta air.
Kalau rasa adunan tu cair, sila tambah tepung dan vice versa.

For topping.
6 sudu makan serbuk koko.
6 sudu makan gula.
1 cawan frsh milk.
2 sudu teh tepung jagung.

masak sehingga likat semua bahan2, perlu dikacau selalu supaya tidak hangus.


saya guna serbuk koko yg ni MAJULAH

sebelum kukus, sapukan  loyang dengan mergerin  :P supaya xmelekat,

cuba menjadi kreatif dengan meletakkan beberapa ketul Turkish Delight kedalam  adunan, lepas ni kita tengok apa kejadian dia ah hehe
before



after tadaaaaa.
ok xnampak sedap sangat pun.
ni selepas diterbalikkkan.
ketulan2 coklat tu jatuh pegi base.

haha kek saya nampak pelikla. Gambar ni diambil sebelum topping tu meleleh2 ke meja haha.

topping yang melimpah ruah.


haha ok sy mengaku kek kali ni x kembang aka bantat. wuwuwuwuwu ntah di mana salah silapnya.
tapi as usual, i serve in with banana slice and ice cream :P
saja jak mau menyedapkan hati,

haha apa pun kalau mau try boleh la, lepas tu try comment di sini. thanks you all :0
have a nice day.

No comments:

Post a Comment